11 Mayıs 2016 Çarşamba

MERİDYEN TERAPİLERİ KARACİĞER

                                                    KARACİĞER MERİDYENİ

Ayakta ikinci parmağın iç kısmından başlar, bacağın iç kısmından yukarı çıkarak kalçayı geçer, bedenin yanından yukarı kıvrılır, meme ucunun altında kaburga arasında son bulur.

 Gün içinde maksimum  çalıştığı saatler 01.00-03.00 arasıdır. 

 Karaciğer en önemli toksin atıcı organlarımızdandır. Karaciğerin  görevleri oldukça hayatidir. Yağ, protein, ve şeker metabolizmasını ayarlar, vücut ısısını ve kan miktarını ayarlar. Eski Yunanlılar  birine beddua edeceklerse  “Tanrı karaciğerini bozsun.” Derlermiş.

Karaciğer meridyeni  dengede ise; kişi  açık fikirlidir iradesi güçlü, sorumluluk alabilen ve stratejik planlama yapabilen bir insandır.

Bu meridyen dengesizliğinde ortaya çıkan fiziksel şikayetler; karaciğer sorunları, kolesterol yüksekliği, glokom, gözde uçuşan benekler,  ve uzun süreli baş ağrıları sayılabilir.

Karaciğer meridyeni aşırı yüklü ise; kişi sinirli, gergin , öfke ve hınç doludur.  Her şeyden şikayetçidir. Kendini güçsüz hissettiği için sürekli, başkalarını suçlar. Kişinin belli bir hedefi olmaksızın sürekli bir öfke içindedir. Tahammülsüzdür. Bağırır, çağırır. Adeta içinde bir acı vardır, onu çıkarmaya çalışır.  Ama bu tamamlanmamış yası maskeleme çabasıdır.

Karaciğer meridyeni enerjisi düşük ise; kişi kızgınlığını ifade edemez.  Bunu göstermek onun için utanç vericidir.   İçinde bastırdığı kızgınlık  sağlığını tehdit etmesine rağmen bu kızgınlığını boşaltamaz.   Depresyon içindedir. Hayatla başa çıkamayacak kadar yorgun ve bezgindir.. Sürekli can sıkıntısı içindedir. Katlanması zor, baskıcı , haddini bilmez kişiliği ve hükmetme arzusu ile kişileri canından bezdirir.  Plan program yapamaz. Yapsa da uygulayamaz.  Genelde anne  veya babaya öfke vardır. Babasına benzeyen bir erkekle evli kadın  karaciğer meridyeni enerjisi düşükse  ayrılmayı göze alamaz, bin kere düşünür ama yapamaz. Acısını sessizce çeker.  Ama  kendisini hasta ederek başına gelenleri dolaylı yoldan protesto eder.( Baş ağrısı, glokom, yüksek kolesterol vb. gibi) 



Karaciğer meridyenini dengelemek için nefes ve yoga duruşu: Yere sırt üstü uzanın.  Dizleri kıvırın , ayakları mümkün olduğunca kalçalara yaklaştırın. Ellerinizle ayak bileklerinizi kavrayın(olmuyorsa eller   yerde  kalsın). Nefes alırken kalçalarınızı mümkün olduğunca yükseltin. Ayaklar ve omuzlarla bu pozisyonu destekleyin. Nefes verirken gövdenizi tere indirin. Bu hareketi sekiz defa tekrar edin. Zorlanıyorsanız belinizi elinizle destekleyin.    

Hiç yorum yok: