11 Mayıs 2016 Çarşamba

MERİDYEN TERAPİLERİ DALAK MERİDYENİ

                                                 
                                    DALAK MERİDYENİ

Midenin eşli meridyeni olan bu meridyen  ayak başparmağından başlar, ayak bileğinin iç kısmından geçerek yukarı doğru uzanır, koltuk altı hizasında gövdede son bulur.  09.00-11.00 arasında en güçlü çalıştığı saatlerdir.

Dalak meridyeni dengede olan kişi hayattan tat alan, yeni düşünce ve fikirlere açık geleceğe güven duyan  bir kişidir.

Dalak meridyeni dengesizliğinde de yukarıdakilerin tersi bir durum söz konusudur. Yani hayattan tat alamamak,  risk alma korkusu, veya çok fazla sorumluluk alarak kendini zorlama, endişe ve gelecek kaygısı, depresyon gelişir.  Şeker hastalığı , hipoglisemi, kansızlık,  zayıf meridyen tarafında omuz yüksekliği, alerjiler, sırt ağrıları, soğuk algınlığı , yorgunluk, bacak, diz , kalça ağrıları, iştah bozukluğu sık görülen fiziksel sorunlardır.
Dalak meridyeni aşırı yük altında ise kişi şekerli gıdalara düşkündür, adeta görev yapar gibi çok hızlı yemek yer, zihni endişeli düşüncelerle sürekli meşguldür. Dalak meridyeni enerjisi düşüklüğü de ayrı bir sorundur. Kişi detaylara çok fazla takılır, endişeli ve sıkıntılıdır. Sürekli bir doyumsuzluk  içindedir. Unutkanlık, odaklanamama  ve aşırı uyku hali içindedir. Hastalık hastaları genellikle bu kişilerdir.

Dengeli bir dalak meridyeni müzik ve dans gibi akışkandır. Çocuk yaşlardan itibaren müzik ve dansı hayata sokmak dalak sağlığı ve hayattan tat almayı öğrenmek açısından önemlidir.

Dalak meridyenini dengelemek için: Ellerinizi yumruk yaparak  gövdenizin önünde,  karnınızın alt bölgesine yerleştirin. Bu vaziyette yere yüzükoyun uzanın.  Yumruğunuz  bu bölgedeki birçok aku noktasına bası uygulayacaktır.  Alnınızı yere değdirin. Bacaklarınız birleşik olsun. Derin nefes alın , verin. Bacaklarınızı  havaya kaldırırken nefes alıp vermeye devam edin. Sonra nefesinizi tutarak  10 sn . kadar başınızla gövdenizi yukarı kaldırın. Nefes verirken tekrar ilk pozisyona gelin. Bu egzersizi birkaç kez tekrar edin.

Hiç yorum yok: